Correlation Between Drinking Coffee and Incident Hypertension in Maospati Magetan District

Hamidatus Daris Sa’adah, Devy Naning Kurniasari, Yudisa Diaz Lutfi Sandi, Sandi Alfa Wiga Arsa
Abstract views : 47 | PDF views : 11

Abstract


Hypertension is a common disease in primary care. Hypertension is a cardiovascular disorder marked by elevated blood pressure caused by coffee consumption. Coffee is favorite common drink in Indonesia, is one of the causes of hypertension. This study aims to analyze the relationship between consumtion coffee habits and the incidence of hypertension in the Tanjungsepreh village. The study use cross sectional approch and collected data research were obtained by partitipan filling out a questionnaire. univariate analysis used descriptive statistics and bivariate analysis using the Spearman-rank test. In this study, there were 36 respondents with significant results, P-value = 0.039 and α = 0.05, which means that there is a relationship between consumption coffee habits and the hypertension for humans.

Keywords


hypertension, habit of drinking coffee, coffe consumption

Full Text:

PDF

References


Bertalina, B. and Muliani, M. (2016) ‘Hubungan Pola Makan, Asupan Makanan dan Obesitas Sentral dengan Hipertensi di Puskesmas Rajabasa Indah Bandar Lampung’, Jurnal Kesehatan, 7(1). doi: 10.26630/jk.v7i1.116.

Bistara, D. N. and Kartini, Y. (2018) ‘Hubungan Kebiasaan Mengkonsumsi Kopi dengan Tekanan Darah pada Dewasa Muda’, Jurnal Kesehatan Vokasional, 3(1).

Budianto, A. (2017) ‘Hubungan Perilaku Merokok Dan Minum Kopi Dengan Tekanan Darah Pada Laki Laki Dewasa Di Desa Kertosuko Kecamatan Kerucil Kabupaten Probolinggo’, 2(perilaku merokok dan minum kopi), pp. 71–79.

Dinas Kesehatan Kabupaten Magetan (2018) ‘Profil Kesehatan’.

Eva, R. and Siagian, F. (2015) ‘PENGARUH MINAT DAN KEBIASAAN BELAJAR SISWA’, 2(20), pp. 122–131.

Fahmi Arwangga, A., Raka Astiti Asih, I. and Sudiarta, I. (2016) ‘Analisis Kandungan Kafein Pada Kopi Di Desa Sesaot Narmada Menggunakan Spektrofotometri Uv-Vis’, Jurnal Kimia, 10(1), pp. 110–114.

Firmansyah, M. R. and Rustam (2017) ‘Hubungan Merokok dan Konsumsi Kopi dengan Tekanan Darah pada Pasien Hipertensi’, pp. 263–268.

Hamdan, D. and Aries Sontani (2018) COFFE:karena selera tidak dapat diperdebatkan. 1st edn. Edited by U. Prsetya. jakarta selatan: AgroMedia Pustaka.

Hardiman, I. (2014) Sehat alami dengan herbal. jakarta: Gramedia pustaka utama.

Harianja, B., Nadapdap, T. P. and Anto (2021) ‘Analisis Faktor Yang Memengaruhi Kejadian Hipertensi Pada Suku Batak Di Wilayah Kerja Puskesmas Cikampak Kabupaten Labuhan Batu Selatan’, Jurnal Kesehatan Masyarakat Prima Indonesia, 3(1), pp. 7–12.

Kadita, F. (2017) ‘Hubungan Konsumsi Kopi Dan Screen-Time’.

Kardiyudiani, N. ketut and Susanti, B. A. D. (2019) KEPERAWATAN MEDIKL BEDAH 1. Edited by intan kusuma Dewi. Yogyakarta: PT. PUSTAKA BARU.

Kemenkes RI (2018) ‘Kemenkes RI’.

Kurniasih, E. and Rohimah, S. (2015) ‘Gambaran Peminum Kopi Pada Pasien Penderita Diabetes Mellitus Di Ruang Vi Penyakit Dalam Rsud Dr. Soekardjo Tasikmalaya’, Jurnal Kesehatan Bakti Tunas Husada: Jurnal Ilmu-ilmu Keperawatan, Analis Kesehatan dan Farmasi, 13(1). doi: 10.36465/jkbth.v13i1.8.

Kurniawaty, E., Nabila, A. and Insan, M. (2016) ‘Pengaruh Kopi terhadap Hipertensi The Effect of Coffee on Hypertension’, pp. 2–6.

Lestari, H. D., Netty and Widyarni, A. (2020) ‘Hubungan Kebiasaan Merokok dan Minum Kopi dengan Kejadian Hipertensi pada Lansia di Puskesmas Pulau Tanjung Kabupaten Tanah Bumbu tahun 2020’.

Mahmudah, S. et al. (2015) ‘Hubungan gaya hidup dan pola makan dengan kejadian hipertensi pada lansia di kelurahan sawangan baru’, 7, pp. 43–51.

Masyudi (2018) ‘MENGENDALIKAN HIPERTENSI ( Factors associated with elderly behavior in controlling hypertension )’, 3(1), pp. 57–64. doi: 10.30867/action.v3i1.

Mullo, O. E., Langi, F. L. F. G. and Asrifuddin, A. (2018) ‘Hubungan Antara Kebiasaan Minum Kopi Dengan Kejadian Hipertensi Di Wilayah Kerja Puskesmas Paniki Bawah Kota Manado’, 7(5).

Mulyanto, J. et al. (2014) KEPERAWATAN MEDIKAL BEDAH. 8th edn. Edited by A. Suslia et al. Salemba Emban Patria.

Notoatmodjo, S. (2010) metodologi Penelitian Kesehatan. 1st edn. jakarta: Rineka Cipta.

Nurarif, A. huda and Kusuma, H. (2015) Aplikasi Asuhan Keperawatan Berdasarkan Diagnosa Medis dan Nanda Nic-Noc. 2nd edn. Jogjakarta: Mediaction Jogja.

Nursalam (2017) Metodologi Penelitian Ilmu Keperawatan: Pendekatan Praktis. 4th edn. Edited by P. P. Lestari. jakarta selatan: Salemba Medika.

Pradipta, C. (2014) Kapita Selekta Kedokteran. jakarta.

Puspita, B. and Fitriani, A. (2021) ‘Peran Konsumsi Kopi terhadap Kejadian Hipertensi pada Laki-Laki Usia Produktif (18-65 Tahun)’, Muhammadiyah Journal of Nutrition and Food Science (MJNF), 2(1). doi: 10.24853/mjnf.2.1.13-23.

Rahmawati, A. I., Wirasti and Rejeki, H. (2021) ‘Analisis Kadar Kafein pada Produk Bubuk Kopi Murni yang Dihasilkan di Kabuapten Pekalongan Menggunakan Metode High Performance Liquid Chromatography (HPLC)’, 5(1), pp. 61–78.

Rahmawati, R. and Daniyati, D. (2016) ‘HUBUNGAN KEBIASAAN MINUM KOPI TERHADAP TINGKAT HIPERTENSI (Correlation Habit of Drinking Coffee to the Level of Hypertension)’, Journal of Ners Community, 07(November), pp. 149–161. doi: 10.1016/S0011-8524(13)70007-2.

Riyanti, E., Silviana, E. and Santika, M. (2020) ‘ANALISIS KANDUNGAN KAFEIN PADA KOPI SEDUHAN WARUNG KOPI DI KOTA BANDA ACEH’, Lantanida Journal, 8(1). doi: 10.22373/lj.v8i1.5759.

Riyanto, A. (2011) Aplikasi metodologi penelitian kesehatan. 1st edn. Yogyakarta: Nuha Medika.

Saputra, M. U., Parjo and Nurfianti, A. (2016) ‘gambaran kebiasaan konsumsi kopi dan tekanan darah di jalan gajahmada kota pontianak’.

Sartik, Tjekyan, R. S. and M.Zulkarnain (2017) ‘Faktor – Faktor Risiko Dan Angka Kejadian Hipertensi Pada Penduduk Palembang’, 8(November), pp. 180–191.

Siringo-ringo, R. (2018) ‘Gambaran Kebiasaan Minum Kopi dan Tuak serta Merokok pada Penderita Hipertensi Rawat Jalan di Puskesmas Sumbul Kecamatan Sumbul Kabupaten Dairi Tahun 2017’.

Sudaryono (2019) Metodologi Penelitian. 2nd edn. Depok: RajaGrafindo Persada.

Sugiyono (2012) Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif , dan kombinasi (mixed methods). 3rd edn. Edited by Sutopo. Bandung: alfabeta.

Sujarweni, W. (2019) THE MASTER BOOK OF SPSS Pintar Mengolah Data Statistik Untuk Segala Keperluan Secara Otodidak. Edited by S. Adams. Yogyakarta: Startup.

Sumantri, A. (2011) Metodologi Penelitian Kesehatan. 1st edn. Edited by Murodi and F. Ekayanti. jakarta: Prenada Media Group.

Suyanto (2011) Metodologi dan AplikasinPenelitian Keperawatan. 1st edn. Yogyakarta: Nuha Medika.

Tri Gesela Arum, Y. et al. (2019) ‘HIGEIA JOURNAL OF PUBLIC HEALTH RESEARCH AND DEVELOPMENT Hipertensi pada Penduduk Usia Produktif (15-64 Tahun)’, HIGEIA (Journal of Public Health Research and Development), 3(3).

Utama, F., Sari, D. M. and Ningsih, W. I. F. (2021) ‘Deteksi dan Analisis Faktor Risiko Hipertensi pada Karyawan di Lingkungan Universitas Sriwijaya’, Jurnal Kesehatan Andalas, 10(1). doi: 10.25077/jka.v10i1.1643.

Wahdah, N. (2011) MENAKLUKAN HIPERTENSI DAN DIABETES. 1st edn. Yogyakarta: MultiPress.

Wahyuni, I., Yusuf, S. and Magga, E. (2020) ‘Pengaruh Konsumsi Kopi terhadap Tekanan Darah dan Insomnia pada Mahasiswa Universitas Muhammadiyah ParePare’, Jurnal Ilmiah Manusia dan Kesehatan, 3(3), pp. 395–402.

Wijaya, I. N. Y. A. and Nugraha, N. B. (2018) ‘PERANCANGAN APLIKASI MOBILE UNTUK KONSUMSI CAFFEINE : STUDI KASUS " KOPI JOSS "’, pp. 117–124.




DOI: 10.26699/jnk.v9i1.ART.p012-017


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2022 Jurnal Ners dan Kebidanan (Journal of Ners and Midwifery)

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Journal of Ners and Midwifery p-ISSN: 2355-052X. e-ISSN: 2548-3811 is published by STIKes Patria Husada Blitar.

Indexed On :

             02-Publon